top of page

Met sprongen vooruit

Mijn besmetting met het triathlonvirus vond plaats tijdens een zwemloop in de zomer van 2014. Ik was meteen verkocht en schafte al snel een tweedehands racefiets aan om in september aan mijn eerste sprinttriathlon deel te kunnen nemen. Ik werd lid van TVL in Lelystad en begon zelf te trainen. In de twee jaar erna bouwde ik de afstand op van een sprint tot een OD. Na twee jaar de Challenge Almere vanaf de zijlijn te hebben bekeken, begon het te kriebelen om zelf te willen gaan deelnemen aan de halve afstand. Ik besloot om op zoek te gaan naar een coach om mij hierin te begeleiden. Iemand die verstand heeft van het maken van een schema, want hoe combineer je het trainen van de drie verschillende onderdelen in combinatie met werk en gezin? Zo kwam ik bij Lars terecht.

Na het invullen van een vragenlijst volgde een afspraak om mijn conditie en zones te bepalen. Hier kreeg ik wederom te horen dat het belangrijk is om veel in de lage zones te trainen. Iets wat mij al jarenlang niet lukte, ik trainde voornamelijk in zone “hard” ;-) Ik nam mijzelf voor om er helemaal voor te gaan en de trainingen echt zo uit te voeren. De eerste paar weken “sjokte” ik gefrustreerd rond; dit kon toch niet goedkomen. Ik was ervan overtuigd dat ik nooit meer een PR zou lopen…. Gelukkig waren er ook blokjes snelheid opgenomen in het schema. Dan had ik even weer het gevoel dat ik echt aan het hardlopen was. Lars vertelde mij tijdens iedere vierweekse evaluatie dat ik gewoon moest volhouden, het zou goed komen. Na ruim 3 maanden braaf trainen kwam de eerste test: de halve marathon van Toronto stond op het programma. Zou het goedkomen? Eerlijk, ik heb nog nooit zo relaxed een halve gelopen en ik scherpte mijn PR aan met ruim 5 minuten. Ik was overtuigd; deze manier van trainen wierp zijn vruchten af. Sindsdien heb ik op alle afstanden een dik PR gelopen. En mijn halve triathlon van Almere was een feestje van A tot Z. Mijn doel, onder de 6 uur en met plezier de wedstrijd voltooien heb ik met 5:35 dik behaald. Dit jaar train ik weer verder met de schema’s die Lars voor mij opstelt. Ik vind het prettig dat hij de schema’s zo weet te schrijven dat het past binnen mijn werk –en gezinsleven. Mijn vragen kan ik altijd via de mail kwijt. Mijn doelstellingen voor dit jaar: Een PR op de marathon, mijn tijd aanscherpen op de halve triathlon en voor het eerst deelnemen aan divisiewedstrijden in het damesteam van ACE TTW. Een uitdaging voor mij en voor Lars om dit allemaal in een schema te gieten! Ik heb er vertrouwen in!

Margalith Goud

bottom of page