top of page

Erik Doornbos op naar Kona!

Het was aan het begin van mijn tweede triathlonleven, te weten in juni 2016, dat ik Lars (weer) tegenkwam tijdens de triathlon in Didam. Ik had al in de periode van 2008-2010 samengewerkt met Lars en in die periode had hij mij al onder meer gecoached naar een finish in de Norseman Extreme triathlon. Daarna kwamen er echter kinderen en stond het triathlonleven even op een laag pitje. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kon en (dus) stond ik in juni 2016 samen met Lars aan de start van de halve van Didam. Lars en ik finishte nagenoeg gelijk en na de finish raakte we aan de praat. Lars wist me er weer van te overtuigen dat er "meer" in mij zat als ik weer structureel zou gaan trainen. De samenwerking was eerder al goed bevallen en dus koos ik er voor om weer met behulp van Lars te gaan trainen. De afgelopen twee jaren is er veel gebeurd. En, het moet gezegd, Lars heeft gelijk gekregen. Er zat veel meer in mij dan ik dacht. Op de typische wijze die Lars kenmerkt (te beginnen met een test bij hem thuis en vervolgens samen en rekening houdend met je eigen omstandigheden en het vervolgens maken van de schema's) heb ik de afgelopen twee jaar zeer structureel kunnen trainen. Bovendien was het iedere keer weer een verrassing om het programma van de komende weken te ontvangen. Doordat Lars altijd wel weer wat nieuws verzint (soms in de woordkeus, soms ook echt inhoudelijk) blijft het afronden van de trainingen altijd goed te doen. In de loop van de tijd voelde ik me letterlijk sterker worden. Samen zijn we vervolgens team ByLars gestart met als doel plaatsing voor Ironman Hawaii en meedoen in de top van Nederland op de lange afstand. Eerder dan ik dacht is dit voor mij dit jaar al werkelijkheid geworden. Het was een intensief jaar, maar de samenwerking met Lars was werkelijk fantastisch. Nadat een zeer goede winter waarin ik consistent kon trainen begon het seizoen met een nette vierde plaats in de triathlon Ter Aar. Dit werd gevolgd door een 11e plaats op het NK midden afstand in Nieuwkoop (een in mijn ogen onterechte DQ daargelaten...) en een podiumplek tijdens de Run Bike Run in Zandvoort. Vervolgens stond ik, precies twee jaar na mijn hernieuwde ontmoeting met Lars, weer aan de start van de halve van Didam. Ditmaal stond Lars niet aan de start, maar coachte hij vanaf de zijlijn (zoals hij dit vele malen dit jaar heeft gedaan!). Het resultaat mocht er zijn. Ik werd derde en eindigde dus op het podium! Het mooiste moest nog komen tijdens de Ironman Maastricht. Lars had het van tevoren al gezegd, een plaatsing voor het WK zou erin zitten en ik zou hoge ogen kunnen gooien op het NK. Minutieus hebben we de voorbereiding gedaan. Lars heeft me werkelijk fantastisch klaargestoomd. Niet alleen fysiek, maar ook qua voedingsplan en op het mentale vlak. Vervolgens was het D-day: 5 augustus 2018! Een dag om nooit te vergeten. Na een goed zwem- en fietsonderdeel begon ik als 1e in mijn agegroup en 2e op het NK aan de marathon. Lars stond langs het parcours en dat was een geweldige morele ondersteuning. Na iedere doorkomst wist ik precies waar ik lag en wat mij te doen stond. Uiteindelijk werd ik 3e op het NK en 2e in mijn agegroup. Dat betekende dus: op naar KONA! Het doel was bereikt! Nogmaals, zonder Lars had ik dit allemaal (echt) niet kunnen bereiken. De steun van Lars zit hem niet alleen in het bedenken en maken van de trainingsschema's. Het gaat veel verder. Lars is een innovatieve trainer die je niet alleen op het fysieke vlak verder helpt, maar juist ook op het mentale vlak en qua voedingsadviezen je niet een, maar vele stappen verder kan brengen. Dit gecombineerd met zijn enorme betrokkenheid maakt dat er in mijn visie echt geen betere trainer / coach is die je kunt hebben in de triathlonwereld!

bottom of page