top of page

De ' journey' van Joep Verhoeven

In 2017 heb ik voor het eerst meegedaan aan een Ironman, de Ironman in Maastricht. Direct na de finish wist ik echter een ding zeker, dit wilde ik vaker en vooral ook sneller kunnen doen!

Nadat ik met Max mijn ambities had besproken bracht hij me in contact met Lars. Al snel had ik het gevoel dat de visie van Lars me verder kon helpen in het najagen van mijn droom, Kona! Ondanks de reisafstand besloot ik kiezen voor de begeleiding van ByLars.

In november 2017 startte ik met een “meting”. Volgens Lars zou dit de basis vormen voor een gedegen trainingsplan. Na mijn eerste schema te hebben ontvangen begon bij mij echter ook de twijfel, waarom zo rustig trainen en waarom maakte ik relatief weinig uren? In het eerste jaar heeft Lars er alles aan gedaan me de woorden “consistentie” en “geduld” te leren begrijpen.

Tot aan de Ironman Maastricht 2018, was ik echter ongeduldig en trainde ik vaak “harder” dan afgesproken. Mijn consistentie kwam daardoor in het gedrang. Toch liep ik een aardige race, al had er wellicht meer ingezeten. Ondanks mijn eigenwijze aanpak bleef Lars geloven in de ontwikkeling welke ik wilde maken, samen bespraken we de plannen voor 2019.

Halverwege de winter begon ik echter flink last te krijgen van mijn weerstand, ik was non stop verkouden en was vaak moe. Mentaal werd het ontzettend zwaar en had ik weinig vertrouwen in mijn sportieve toekomst. Op dat moment kwam mijn leerproces echter in een stroomversnelling terecht. Een duidelijke maar zeer eerlijke Lars had binnen een paar woorden duidelijk waar de “aandachtspunten” lagen, inderdaad, geduld en consistentie...

Na een ontzettend gaaf trainingskamp wist Lars de spreekwoordelijke knop in mijn hoofd om te zetten. Lars leerde me om, op basis van gevoel, kleine aanpassingen te maken aan het opgestelde schema. D1 sessies werden echt ontspannen sessies en de intensiteit van de zwaardere trainingen pastte ik vanaf dat moment aan naar de vorm de dag. Gevolg een zeer consistente en kwalitatieve trainingsperiode.

Tijdens de 70.3 in Griekenland liep ik mentaal mijn sterkste race ooit. Ondanks dat ik qua inhoud nog niet op het gewenste niveau zat, liep ik naar een 8ste plek in mijn age group. Samen met Lars evalueerde ik wat er goed ging, maar ook wat er beter kon. Na deze race maakte onrustige trainingen dan ook definitief plaats voor geduldige en kwalitatieve trainingsweken. De consistentie en het vertrouwen namen met de week toe!

De op maat gegeven adviezen van Lars omtrent consistentie, rust en verzorging in de daaropvolgende maand, maakte dat ik me zowel mentaal als fysiek ijzersterk voelde. Tijdens de 111 in Bilzen was ik maar liefst 25’ sneller dan de vorige keer! Wat een geweldig gevoel om aan te kunnen sluiten bij de subtop van het deelnemersveld.

Vol vertrouwen startte ik dan ook aan de voorbereidingen voor de 1/4 van Wijchen, doelstelling: winnen! Afgelopen zondag was het zover, al in de eerste ronde fietsen kwam ik aan kop te liggen en die positie gaf ik tot aan de finish niet meer af!

Een ding weet ik zeker, de aanpak welke Lars hanteert werkt! De toverwoorden “geduld” en “consistentie” hebben even nodig gehad om te landen maar hebben me in alle opzichten positief doen veranderen!

Mijn ambities voor de toekomst zijn bij Lars bekend. Overtuigd ben ik van het feit dat ik op de goede weg zit om deze te verwezenlijken. En mocht mijn geduld me toch nog eens in de steek laten, kan ik altijd terugvallen op een zeer ervaren, positieve en zeer betrokken coach!

bottom of page